De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet minimumtarieven instellen voor fysiotherapie, vindt het Koninklijk Nederlands Gezelschap voor Fysiotherapie (KNGF). De beroepsvereniging heeft hier maandag een brief over gestuurd naar de toezichthouder.

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Volgens het KNGF zijn minimumtarieven nodig om te voorkomen dat de sector leegloopt en de toegang tot fysiotherapie zwaar verslechtert. De NZa, die in veel zorgsectoren maximumtarieven vaststelt, voert op dit moment geen richtlijn voor fysiotherapie.

Uit cijfers van de zorgautoriteit blijkt dat de tarieven voor fysiotherapie per halfuur zijn gestegen tot 34,30 euro in 2023, maar onderzoek uit 2020 toonde aan dat de kostprijs voor behandelingen daar al 10 euro boven ligt.

Als het aan de beroepsvereniging ligt, stelt de NZa een minimumtarief in dat gebaseerd is op het tarief in ziekenhuizen, waar fysiotherapeuten volgens KNGF-voorzitter Lodi Hennink 30 tot 40 procent meer verdienen.

Anders dreigt een onomkeerbaar tekort, waarschuwt hij. Volgens Hennink is de tijd dat er ruim voldoende fysiotherapeuten waren voorbij. Hij vreest over vijf jaar een derde van de fysiotherapeuten kwijt te zijn, terwijl de vraag naar behandelingen toeneemt.

In 2023 verliet een tiende van de fysiotherapeuten het beroep, bleek uit onderzoek van Fysiovakbond FDV. Terwijl zeven op de tien aan stoppen denken, vanwege lage salarissen, magere arbeidsvoorwaarden en een beperkt carrièreperspectief.

LEES OOK: Restitutiepolis zorgverzekering is duur en wordt steeds zeldzamer: vaker eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg